Thursday, January 3, 2019

Mapa "ravne Zemlje" na zastavi Ujedinjenih Nacija


Kad ravnozemljaš samog sebe pokopa a nije ni svestan svoje nesvesti...

Ravnozemljaši često umeju da se propisno obrukaju nekim svojim "dokazima protiv globusa." U prevodu: ravnozemljaši pruže "dokaz" za ravnu zemlju, i dokažu da je zemlja sferoidnog oblika :) Neprocenjivo :)

Kao glavni primer te njihove intelektualne i kritičke zatucanosti mogu da navedem njihovu "mapu ravne Zemlje." Većina ravnozemljaša će se složiti da zastava Ujedinjenih Nacija prikazuje stvarnu mapu Zemlje. Oni koriste upravo tu mapu sa zastave UN-a, da dokažu da smo svi mi žrtve velike zavere o obliku zemlje i postojanju svemira!

Međutim, gle ironije, mapa Zemlje na zastavi Ujedinjenih Nacija je vrlo dobro poznata ljudima koji se bave kartografijom i navigacijom. To je azimutna ekvidistantna projekcija SFEROIDNE ZEMLJE, odnosno GLOBUSA.  To je pokušaj prikazivanja GLOBUSA na ravnoj površini, projekcija. Ekvidistantna, jer pokazuje tačnu udaljenost neke tačke na Zemlji od geografskog Severnog pola.



Na mapi Ujedinjenih Nacija vidimo dobro poznatu projekciju globusa na ravnoj površini, i od osam pravaca, samo je jedan tačno prikazan, a ostalih sedam imaju manje ili veće distorzije, čak i ogromne, kao na primer u slučaju Australije.

Upravo na primeru Australije vidimo nedostatak ekvidistantne azimutske mape, jer Australija nije široka 9000 km, već manje od 4000 km! Takođe, udaljenost između Australije i Čilea nije tako velika kao na mapi Ujedinjenih Nacija, a ni udaljenost između Johanesburga i Santjaga takođe nije toliko velika kao na mapi Ujedinjenih Nacija, baš zbog toga što ekvidistantna azimutna projekcija (mapa Ujedinjenih Nacija) prikazuje samo jednu dužinu tačno, a ostalih sedam prikazuje neprecizno! Najviše izboličenja vidimo baš na južnoj hemisferi, u Australiji i Južnoj Americi i na Antarktiku, jer je u pitanju udaljenost od SEVERNOG pola.

Postoji i druga ekvidistantna projekcija, koja prikazuje jednaku udaljenost svake tačke na Zemlji u odnosu na JUŽNI pol. Ta mapa se takođe zove azimutna ekvidistanta projekcija, s tim što je na njoj prikazana distanca neke tačke na Zemlji od JUŽNOG pola. I na toj mapi vidimo Severni Pol na ivici Zemlje. I na toj mapi je Australija prikazana relativno verno, jer se nalazi na južnoj hemisferi, ali su zato Azija, Evropa i Severna Amerika poptuno deformisane i razvučene i ne liče na sebe! Baš kao što Australija ne liči na sebe na ekvidistantnoj mapi Zemlje koja se vidi na zastavi UN-a, jer je na toj mapi u centru SEVERNI pol, pa je južna hemisfera prikazana razvučeno!


Znate li koliko projekcija SFEROIDNE Zemlje postoji do danas? Bar stotinjak, dragi ravnozemljaši! Neke od tih projekcija su korisne u nekim specifičnim situacijama, ali su u navigaciji beskorisne! U navigaciji i u vašim GPS uređajima koristimo samo jedan jedini model koji daje tačne udaljenosti u svim pravcima i tačne putanje i distance, i tačan izgled kontinenata i planete, a to je GLOBUS.

Svaki ravnozemljaš koristi navigacioni uređaj u vozilu ako putuje negde i ako ima vozačku dozvolu i želi da stigne od tačke A do tačke B. Gde god da krenete, stići ćete tačno na cilj zato što su sve distance prikazane tačno, jer je model takođe tačan!

Ali pošto je model (sferoid) ipak trodimenzionalan, teško ga je prikazati na ravnoj, dvodimenzionalnoj površini (listu papira ili na ekranu monitora). Pokušajte da razvijete pomorandžinu koru da bude potpuno ravna, a da je ne pocepate, ne otkinete joj deo ili ne razvučete. Ne može, jer sferoid baš nije zgodan za prikazivanje na ravnoj površini.

Baš zato i imamo PROJEKCIJE globusa na ravnoj površini. Ispod vidimo nekoliko uobičajenih i poznatih projekcija sferoidne Zemlje na ravnoj površini.


I sad ravnozemljaši koriste jednu od tih projekcija, baš tu ekvidistantnu azimutnu projekciju sa Severnim polom u centru, i tvrde da je to naša ravna Zemlja?


A ko može da dokaže da je baš ta ekvidistantna projekcija tačna? Zašto nije neka druga ekvidistantna projekcija tačna, ona sa Južnim polom u središtu, ili čak neka sasvim druga projekcija naše sferoidne planete?

I ako je Zemlja zaista ravna, onda ne bi trebalo da nam bude teško da je nacrtamo na papiru. Pošto znamo tačne koordinate svake tačke na zemlji i udaljenosti u metrima za svaku tačku na Zemlji zahvaljujući navigacionim uređajima, možemo vrlo lako da nacrtamo mapu Zemlje.

Tražim od ravnozemljaša  da nam nacrtaju tu mapu Zemlje umesto što koriste projekciju sferoidne Zemlje (ekvidistantnu azimutnu projekciju sferoida sa fokusom na Severnom polu).

Sami sebi uskaču u stomak. Azimutna ekvidistantna projekcija postoji ZATO ŠTO JE ZEMLJA SFEROIDNA! U suprotnom ne bi ni postojala! Da je Zemlja ravna, ne bismo imali ovolike projekcije njene površine! Imali bismo MAPU, a ne projekcije!

Da je Zemlja ravna, ravnozemljaši bi imali mapu sada kada znamo svaku koordinatu i svaku distancu. Ništa lakše!

Ali Zemlja nije ravna. Zato imamo projekcije. Ekvidistantna azimutna projekcija koju koriste ravnozemljaši prikazuju GLOBUS razvučen na ravnu površinu sa fokusom na udaljenost neke tačke na Zemlji od Severnog pola.

Ekvirektangularna mapa, odnosno projekcija koju je osmislio Marin iz Tira, čuveni helenizovani Feničanin koji se bavio kartografijom, geograf i matematičar, doprineo je čak i pisanju čuvene Ptolomejeve "Geografije". Marin Tirski živeo je u ranom drugom veku nove ere! Ova projekcija SFEROIDNE Zemlje nastala je pre 1900 godina! Zovemo je ekvirektangularna projekcija sferoidne Zemlje:



Imamo i Kasinijevu projekciju, pa Merkatorovu, pa Gudovu i Vernerovu projekciju, i to su sve i dalje projekcije SFEROIDNE Zemlje na dvodimenzionalnoj ravni!


 






A evo i nekoliko drugih vrlo drevnih mapa i projekcija sferoidne Zemlje koje i dan-danas koristimo u nekim tehničkim i naučnim disciplinama:

Stereografska projekcija datira iz 3. veka pre nove ere! Ortografska takođe, iz trećeg veka pre nove ere! Ekvidistantna konična projekcija je iz 100. godine nove ere. Ekvidistantna projekcija koju vidimo na zastavi UN-a je iz 1000. godine. I još uvek su ovo sve projekcije SFEROIDNE Zemlje na ravnoj površini!

 

 


I sve ove projekcije, od početka do kraja, uključujući i "mapu ravne Zemlje," sve su to PROJEKCIJE, a ne "precizne mape" Zemlje, a znate zašto?
ZATO ŠTO ZEMLJA OVAKO IZGLEDA U STVARNOSTI!




Ravnozemljaši da urade domaći i da nam ponude mapu ravne Zemlje, umesto što kradu od ljudi koji pokušavaju loptastu Zemlju da prikažu na ravnoj površini!

No comments:

Post a Comment