Thursday, January 3, 2019

Zašto ne osećamo rotaciju Zemlje?

Ovo ravnozemljaši ponavljaju kao papagaji:

Zemlja se "navodno" okreće brzinom od 1600 km na sat, što je brže od metka! NEMOGUĆE je da ne osetimo tako veliku brzinu!

I baš ovde su ravnozemljaši vrlo bezobrazni, jer namerno lažu sakrivaju neke ključne informacije od svojih pratilaca.

Idemo redom. Da, Zemlja se zaista OKREĆE brzinom od 1600 km na sat (na ekvatoru). MEĐUTIM, ono što ravnozemljaši "zaboravljaju", jeste da OKRETANJE i PRAVOLINIJSKO KRETANJE NISU ISTI VID KRETANJA! Brzina OKRETANJA i brzina KRETANJA su dve različite stvari! Ugaona brzina i brzina su dve različite stvari!

Prvo i osnovno, kada bi neko sa Meseca posmatrao rotaciju Zemlje golim okom, ON UOPŠTE NE BI VIDEO ROTACIJU golim okom! Zato što se Zemlja TOLIKO SPORO OKREĆE, da je to nevidljivo golim okom!

To se vrlo lako može dokazati jednim jednostavnim eksperimentom. Posmatrajte časovnik sa kazaljkama. Posmatrajte malu kazaljku. Da li primećujete njeno kretanje?

NE!

Ako pogledate malu kazaljku kada je pet sati, videćete da ona stoji na broju 5. Posle sat vremena, ona će stajati na broju 6 (šest sati). Vi ćete moći da izmerite pomak, uporedićete položaj male kazaljke u 5 sati s položajem male kazaljke u 6 sati, i videćete da se pomerila. ALI, ako ste CEO SAT POSMATRALI malu kazaljku, NISTE MOGLI DA OPAZITE DA SE POMERA!

ZATO ŠTO SE POMERA TOLIKO SPORO DA NE MOŽEMO DA OPAZIMO TO KRETANJE!

A sad, evo i najstrašnije vesti za ravnozemljaše: ZEMLJA SE OKREĆE DVA PUTA SPORIJE OD MALE KAZALJKE NA SATU! Mala kazaljka na satu se okreće DVA PUTA BRŽE OD ZEMLJE! Maloj kazaljki treba 12 sati da obiđe krug (360 stepeni), a Zemlji treba 24 sata da obiđe taj isti krug!

Zemlja se kreće brzinom od PETNAEST STEPENI NA SAT! Mala kazaljka se kreće brzinom od 30 STEPENI NA SAT! Ako golim okom ne možete da vidite kretanje od 30 stepeni na sat (dok gledate malu kazaljku na satu), kako zamišljate da vidite kretanje od 15 stepeni na sat (dok gledate Zemlju sa Meseca)?

Dakle, da razbijemo taj mit o "nenormalnoj brzini Zemljine rotacije"... Ta brzina je SMEŠNO MALA, manja čak i od brzine kojom se mala kazaljka sata kreće! 15 stepeni na sat!

Na slici ispod vidite UBRZANI prikaz Zemljine rotacije! Da bi videli REALAN prikaz Zemljine rotacije, ovaj GIF ispod morate da usporite toliko da se kugla okrene oko svoje ose (za 360 stepeni) ZA 24 SATA! Na slici se Zemlja okrene za 5 sekundi, a sad to treba toliko usporiti da se Zemlja okrene za 24 sata. Ni tada ne biste videli to pomeranje, isto kao što ne vidite pomeranje male kazaljke sata, koja je DVAPUT BRŽA od Zemlje!



Zašto ne osećamo rotaciju Zemlje?

I ovo pitanje ravnozemljaši ponavljaju kao papagaji. I opet, baš kao i u prethodnom slučaju, svesno obmanjuju ljude i prikrivaju ključne informacije!

Prvi razlog zašto ne osećamo rotaciju svojim čulima: Sve što se nalazi na Zemlji i u atmosferi oko Zemlje, okreće se zajedno sa Zemljom. I mi, i okeani, i avioni i brodovi i ribe u okeanima i bakterije u vazduhu!

Ali to je već jako teško za ravnozemljaše, pa ćemo zato "preskočiti" ovu činjenicu i preći na sledeću, koja je možda lakša za razumevanje i proveru.

Drugi razlog zašto ne osećamo rotaciju svojim čulima: ROTACIJA IMA KONSTANTNU BRZINU! Nema ubrzanja niti usporenja, nema promene brzine. A TO JE PRESUDNO! Mi možemo da primetimo SAMO promenu brzine!

Ovo je jako lako proveriti. Da li ste se nekada vozili vozom ili leteli avionom? Čak je dovoljno i ako ste auto vozili, čak i taj primer može da nam posluži!


Dakle, sedite u vozu koji se kreće RAVNOMERNOM (konstantnom) brzinom od 300 km/h. Unutar voza, sve se kreće brzinom od 300 km/h, i sedišta, i toalet, i vi kao putnik, i vaš prtljag. I sad, u jednom trenutku vam se ide u toalet. Ustajete sa sedišta i hodate kroz vagon do toaleta u pravcu kretanja voza (ka lokomotivi).

Pitanje: kojom brzinom ste hodali od sedišta to toaleta? Brzinom od 300 km/h ili brzinom hodanja, a to je nekih 2 Km/h?

Subjektivno, krećete se brzinom od 2 km/h, a objektivno, krećete se brzinom od 302 km/h, iako to NI NE PRIMEĆUJETE!

Isto važi i za let avionom. Avion se kreće još većom brzinom, recimo 800 km/h. Dokle god je ta brzina konstantna (ravnomerna, nepromenljiva), vi nećete osetiti NIŠTA! Imaćete utisak da lebdite u mestu! I ako ustanete sa sedišta i krenete prema toaletu u pravcu leta (ka pilotskoj kabini), kretaćete se brzinom od 802 km/h, a toga niste ni svesni! Vaša čula registrovaće SAMO kretanje od 2 km/h, odnosno vašu SUBJEKTIVNU brzinu! Ali ta subjektivna brzina NIJE vaša STVARNA brzina! Ako se krećete u pravcu leta aviona, vaša STVARNA brzina je 802 km/h. Ako se krećete u suprotnom smeru, vaša STVARNA brzina biće 798 km/h! A vi ćete primetiti samo ona 2 km/h, vaša čula će samo tu brzinu registrovati, a brzinu aviona NEĆE!

TAKOĐE, još jedna vrlo bitna informacija: jedino kad avion ili voz (ili automobil) USPORE ili UBRZAJU (promene brzinu), vi ćete to osetiti, tu promenu brzine! Zato osećate turbulencije u avionu, zato se krećete po vozu TEŽE dok voz koči (ulazi u stanicu) ili dok voz ubrzava (napušta stanicu)! Probajte! Hodajte po vagonu kada voz koči, ili kada voz ubrzava. Pa onda hodajte po vagonu dok voz vozi VELIKOM KONSTANTNOM brzinom! I sami ćete videti da se LOŠIJE krećete kad se brzina menja, a kad je brzina konstantna, nemate NIKAKAV problem, ne gubite ravnotežu i normalno hodate od sedišta do toaleta, u oba smera, čak i pri velikim brzinama!

Zamislite pčelu koja je uletela u vagon. Pčela leti brzinom od 15 km/h. U vozu koji se kreće brzinom od 300 km/h, kojom brzinom pčela leti u vagonu?

Posmatrajte tu pčelu, kao putnik u vozu. Ona leti svojom brzinom od 15 km/h. Vama kao posmatraču iz vagona brzina pčelinog leta iznosi 15 km/h. Brzina voza u tom slučaju ne igra NIKAKVU ulogu! To što se pčela za nepokretnog posmatrača VAN vagona voza kreće brzinom od 315 km/h, to vama ništa ne znači, ako ste u istom vagonu kao pčela! Za vas je samo subjektivna brzina PRIMETNA!

Prosto je. Fizika i matematika za osnovnu školu:

- vi se krećete brzinom od 300 km/h
- pčela leti brzinom od 315 km/h
Razlika između vaše i pčeline brzine je 15 km/h
Razlika je 15 km/h. Zato ćete jedino ovu razliku primetiti

Ili:
- vi stojite na peronu. Vaša brzina je 0 km/h
- Pored vas prolazi voz brzinom od 300 km/h
- U vagonu leti pčela brzinom od 15 km/h u pravcu kretanja voza
- za vas na peronu, pčela se kreće brzinom od 315 km/h
Jer je razlika između vaše i pčeline brzine 315 km/h

Primetićemo SAMO RAZLIKU U BRZINI I PROMENE BRZINE (usporavanje i ubrzavanje)! KONSTANTNU BRZINU NE PRIMEĆUJEMO!

Ne primećujemo okretanje Zemlje oko svoje ose jer je to okretanje KONSTANTNO i ne usporava se, ne ubrzava i ne menja smer ni pravac. Može biti brzo koliko hoćete, opet će biti neprimetno sve dok ostane nepromenljivo. Ako bi se rotacija promenila makar za milimetar u sekundi, svi ljudi na planeti bi posrnuli u suprotnu stranu i izgubili ravnotežu za toliko. Itekako bismo to osetili, ali brzina rotacije je konstantna, pa je ne osećamo.

I imajući u vidu veličinu naše male plave planete, brzina okretanja od 1600 km/h uopšte nije tako velika, to je samo 15 stepeni na sat, upola sporije nego mala kazaljka na časovniku.

Ne dajte da vas ravnozemljaši obmanu. Zemlja se okreće vrlo umerenom ravnomernom brzinom.


Još jedan razlog postoji zašto ne primećujemo kretanje Zemlje. Ravnozemljaši "zaboravljaju" da vam kažu da je 1600 km/h brzina na ekvatoru! A to je vrlo bitno, jer je na svim ostalim geografskim širinama ova brzina JOŠ MANJA, i smanjuje se ravnomerno sve do polova, kao što možete da vidite na slici ispod.




Prosto je, i eksperiment je jednostavan: Na slici vidite obeleženi deo zemaljske kugle. To je put koji Zemlja pređe ZA JEDAN SAT. Pokušajte da pomerate kursor miša od jednog kraja do drugog toliko sporo da pređete tu razdaljinu ZA SAT VREMENA. 

Ili, uzmite globus. Obeležite svoju zemlju znakom X. E sad okrećite globus tako sporo da X stigne na drugu stranu (180 stepeni) za DVANAEST sati. Imate više mogućnosti da izvedete ovaj eksperiment.

Ne dajte se obmanuti, ravnozemljaši su ili potpuno zatucani teletabisi, ili lujke, ili osobe koje namerno manipulišu i zavaravaju narod (iz bilo kog razloga).


Da li se mala kazaljka sata okreće brzo po vašem mišljenju? DUPLO SPORIJOM UGAONOM BRZINOM OKREĆE SE ZEMLJA OKO SVOJE OSE, a ipak ravnozemljaši brzinu Zemljine rotacije nazivaju "vratolomnom"!!!

Razmislite malo, ko je u pravu? Posmatrajte malu kazaljku sata i tačno mi opišite tu "vratolomnu" brzinu u komentarima, ako uspete da ostanete ravnozemljaš posle toga!



2 comments:

  1. Jeste sve si u pravu samo mala kazaljka treba da predje skoro 1 cm za sat a zemlja koliko? 1600 km? Ma isto je to, tako da je stvarno tesko primetiti razliku. Ti ili si glup ili lud ili oboje

    ReplyDelete
  2. Po njutnovim zakonima kretanja, na telo koje se kreće ne deluje sila inercije ako se to telo kreće PRAVOLINIJSKI i KONSTANTNOM BRZINOM.
    Mi se sa Zemljom krećemo konstantnom brzinom, ali ne i pravolinijski.
    Krećemo se (zajedno sa Zemljom) kružno:
    oko ose rotacije - 1600 km/h (na ekvatoru)
    oko sunca - 107.000 km/h
    oko centra galaksije - 850.000 km/h

    To su 3 vektora koji deluju na nas (kao centrifugalna sila), plus sila gravitacije zemlje.
    Zar ne bi trebalo to da osećamo?

    ReplyDelete